Sfantul Ioan, Evanghelistul si Teologul, a fost unul dintre cei doisprezece Sfinti Apostoli chemati mai intai de Iisus Hristos. El este cunoscut mai ales pentru scrierile sale canonice nou-testamentare: Evanghelia, trei Epistole si Apocalipsa.

Sfantul Apostol Ioan este praznuit de trei ori pe an, dupa cum urmeaza: in ziua de 8 mai, in cinstea minunii care are loc la mormantul sau; in ziua de 30 iunie, impreuna cu ceilalti Sfinti Apostoli; in ziua de 26 septembrie, cand a trecut la cele vesnice.  

Sfantul Ioan Evanghelistul – Teologul

Sfantul Apostol Ioan a fost fiul pescarului Zevedeu si al mironositei Salomeea, din localitatea Betsaida, din Galileea. El apare, pentru prima oara, ca ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Impreuna cu fratele sau, Iacov, a fost chemat de Mantuitorul Iisus Hristos sa-I urmeze. Ioan a fost cel mai tanar Apostol al Domnului. In scrierile biblice, Ioan si Iacov, sunt numiti “fiii lui Zevedeu” sau, pentru credinta lor puternica, “fiii tunetului”. In cuprinsul Evangheliei sale, Ioan nu se numeste cu numele, ci cu sintagma “ucenicul prea iubit al lui Iisus” (Ioan, 21, 20). Acest lucru reiese si din cuvintele celorlalti Apostoli, care ii recunosc acestuia aceasta calitate. In acest sens, la Cina cea de Taina, el sta aproape de pieptul Mantuitorului, in semn de iubire si ascultare.
Sfantul Apostol Ioan este singurul Apostol care nu a murit cu moarte muceniceasca. Dupa adormirea Maicii Domnului, sfantul a mers in localitatea Efes, din Asia, pentru a propovadui Evanghelia lui Hristos. Intre anii 90-95, insa, el a fost exilat in insula Patmos, de catre imparatul Domitian. Intr-o pestera din acest loc pietros, Ioan a primit revelatia despre sfarsitul lumii, pe care a consemnat-o in cartea profetica Apocalipsa. Dupa moartea lui Domitian, sfantul s-a intors in Efes. Apocalipsa a scris-o sfantul pe cand se afla in insula Patmos, iar Evanghelia si cele trei Epistole se crede ca le-ar fi scris in Efes, dupa intoarcerea din exil. Sfantul Ioan Evanghelistul este acela care a vestit lumii ca “Dumnezeu este iubire” si ca “Dumnezeu este lumina”. Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan a trecut la cele vesnice la aproape o suta de ani, in apropiere de localitatea Efes, unde a si fost inmormantat. Sfanta Traditie spune ca, mai inainte de a trece la cele vesnice, sfantul a luat cu sine sapte ucenici, pe care i-a pus sa sape o groapa in forma de cruce, in care s-a si intins de bunavoie, adormind in Hristos. Vreme de multi ani, in ziua de 8 mai, din mormantul sau se ridica un fel de praf minunat, prin care multi bolnavi se tamaduiau. Dionisie din Furna, care ne-a lasat mostenire un ghid iconografic de mare valoare, arata ca Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan se zugraveste dupa cum urmeaza: cand este zugravit intre Apostoli si in scenele din viata Mantuitorului, el se picteaza tanar, fara barba; cand este zugravit singur sau scriind Evanghelia, el se picteaza batran, plesuv si cu barba lunga, tinand in mana cartea sa; poarta un vesmant verde, pe dedesubt, si un vesmant rosu, pe deasupra; simbolul sau este vulturul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *