
Primul ”popas duhovnicesc” din acest post a avut loc în prima duminică, denumită și Duminica Ortodoxiei.
Astfel, începând din anul 843, prima Duminică a Postului Mare a devenit pentru întreaga lume ortodoxă, Duminica Ortodoxiei, zi de mare și sfântă sărbătoare, în care se sărbătorește biruința dreptei credințe asupra tuturor ereziilor și rătăcirilor.
Această duminică a Ortodoxiei, sărbătorită în întreaga creștinătate ortodoxă, ne dezvăluie purtarea de grijă neîncetată a lui Dumnezeu față de Biserica Ortodoxă.
Așadar, noi credem și mărturisim precum au crezut și mărturisit Sfinții Părinți că în sfintele biserici, atunci când participăm la Sfânta Liturghie, ne împărtășim de harul dumnezeiesc sfințitor prin ascultarea Sfintei Evanghelii, prin rugăciunile rostite în fața Sfintelor Icoane, iar în modul cel mai deplin prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos din Sfânta Euharistie.
La Sfânta Liturghie a fost citită pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei, în care s-a explicat învăţătura despre cinstirea icoanelor, formulată la Sinodul VII Ecumenic, şi s-a făcut apel către credincioşi pentru a contribui la colecta pentru Fondul Central Misionar destinat ajutorării comunităţilor defavorizate social şi credincioşilor aflaţi în nevoi.
Credincioșii prezenți la Dumnezeiasca Liturghie au primit câte o icoană de suflet în dar, din partea părintelui paroh Florin Ursu, marcând astfel această zi de bucurie, de biruință asupra iconoclaștilor.
Părintele a vorbit despre popasurile duhovnicești din duminicile Postului Mare, îndemnându-i pe credincioși să parcurgă această perioadă de pregătire duhovnicească prin post, rugăciune, fapte bune și milostenie, dar mai ales prin deasa spovedanie și Împărtășire cu Trupul și Sângele Domnului Nostru Iisus Hristos.